Limbio groente en fruit

Media

Biologische landbouw ontstond in de 20ste eeuw als reactie op de industrialisatie van de voedselvoorziening. Het is een landbouwvorm die nadrukkelijk rekening wil houden met milieueffecten en dierenwelzijn, en is daarom dus steeds in ontwikkeling. Het laatste interessante nieuws, zowel bij Limbio als in de bio-wereld, willen we hier met jullie delen.

Niet alleen online, maar ook ouderwets op papier is Limbio te vinden.

Laatse nieuws

Biologisch: een beladen woord?

05-02-2023

Na de publicatie van het actieplan 'Groei biologische consumptie en productie', de erkenning van minister Adema dat biologisch een volwaardig onderdeel uitmaakt van de landbouw en voedseltransitie, onze plek aan de hoofdtafel van het landbouwakkoord en een bijzonder geslaagde Biokennisweek waar de positieve 'vibe' goed voelbaar was, zijn wij 2023 gestart met een goede energie. De aankondiging van HAK om in 2027 volledig over te stappen naar biologisch en de CBS-cijfers over het betere verdienmodel van de biologische boeren waren verder twee mooie kersen op de biologische taart. Natuurlijk hebben veel ondernemers nog steeds last van de hoge kosten en teleurstellende markt, maar het sentiment is dat wij langzaam uit deze dip komen.

Vorige week was ik op de nieuwjaarsreceptie van LNV en ook daar merkte ik dat biologisch een stuk 'meer mainstream' en ‘salonfähig’ is geworden. Tijdens de vele gesprekken (met in de ene hand een glaasje biologische appelsap van Schulp en in de andere een smaakvolle oesterzwam snack) viel het op dat er veel waardering en interesse is voor a). ons systeemdenken, b). ons sterk, internationaal keurmerk en c). de onderlinge interne en extern samenwerking.

Op het podium werd er echter helaas nog over biologisch gesproken alsof de handrem er nog op staat. Zo van "boeren moeten veel extensiever gaan werken, dat kan biologisch, maar er zijn ook heel veel andere manieren". Het gaat mij hier over het gebruik van het woord 'maar' alsof je je er een beetje voor schaamt dat je zojuist biologisch hebt benoemd.

Wij horen ook dat bij provinciehuizen de rode loper wordt uitgerold als boeren aangeven dat ze extensiever, natuur inclusiever, circulair, natuurlijk, 'kringloop-ig', emissie arm of regeneratief willen gaan werken, maar als je zegt dat je wilt omschakelen naar biologisch, dan is dat lastig en mag je even in de 'wachtkamer' plaatsnemen. Een gebrek aan kennis over biologisch bij veel ambtenaren en het feit dat er controle, certificering en een keurmerk mee gemoeid is, maakt het voor beleidsmakers ingewikkeld en dus is het een stuk makkelijker om over andere vormen van landbouw te hebben waarbij een heldere definitie ontbreekt en waar bijna iedereen zich dus in kan vinden.

Het woord 'biologisch' lijkt in die zin, ondanks alles nog steeds een beetje besmet. Men vindt het spannend om het te gebruiken. Eind vorig jaar was ik bij een bijeenkomst voor natuur inclusief onderwijs. De hele dag werd hier uitgebreid over gesproken maar het woord biologisch viel niet één keer. En dat is best gek als je weet dat de experts aangeven dat momenteel 80% van alle natuur inclusieve landbouwbedrijven biologisch zijn. Deze hete biologische aardappel werd die dag bewust (of onbewust) zorgvuldig vermeden omdat men niemand voor het hoofd wilde stoten. "Niet alle biologische boeren zijn natuurinclusief" en "Er zijn ook natuur inclusieve boeren die niet biologisch zijn" krijg ik dan te horen. Ja, dat klopt: maar wat mij betreft is dat geen reden om het woord biologisch daarom consequent te vermijden. Voor iedereen die hier moeite mee heeft raad ik aan het woord 'zoals' te gebruiken. Dus "natuurinclusieve landbouw, zoals biologisch is een belangrijk transitiepad" of "In dit gebied zetten wij in op een extensieve vorm van landbouw, zoals biologisch".

Wij als biologische sector snappen heel goed dat er meerdere duurzame wegen naar Rome zijn, sterker nog, wij zoeken nadrukkelijk de verbinding met andere partijen op. Het is duidelijk dat zonder samenwerking, kennisdeling en wederzijds begrip, wij ons doel, een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem, nooit gaan halen. Dus: beleidsmakers, docenten, supermarkten, ambtenaren, NGO's, wees niet bang om het woord biologisch op een krachtige en positieve manier te gebruiken. Het is NIET eng en je hoeft je er zeker niet voor te schamen!"

Lees meer ❯

Huisstof zit vol chemische bestrijdingsmiddelen

02-02-2023

Resten van bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt zijn volgens voorlopige resultaten van een groot Europees onderzoek bijna overal in onze leefomgeving terug te vinden. Ook mensen en dieren dragen ze bij zich. Residuen van bestrijdingsmiddelen zitten volop in huisstof. Glyfosaat komt het meest voor.

Dat concludeert Wageningen University and Research (WUR), dat deelneemt aan het onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. Chemische bestrijdingsmiddelen worden sinds de jaren zestig van de vorige eeuw volop gebruikt in de Europese landbouw. Sommige middelen zijn inmiddels verboden omdat ze schadelijk zijn gebleken voor milieu en gezondheid, maar ook verboden middelen zijn nog volop te vinden. Niet alleen in het milieu, maar ook in huis.

De Wageningse wetenschappers deden onder meer onderzoek bij 24 boeren in Groningen en Fryslân, 23 buren van boeren en bij 24 inwoners van de stad Groningen. In bijna alle monsters die ze namen vonden ze residuen van bestrijdingsmiddelen. In huisstof blijken vaak kleine concentraties van meer dan honderd middelen te zitten.


In sommige stofzuigerzakken van boeren werden 144 middelen gevonden, in volgens de onderzoekers soms hoge concentraties. In totaal werden 170 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden. Ongeveer driekwart van de gevonden middelen zijn toegelaten op de markt, een kwart is verboden.

Dat maakt nog eens duidelijk dat stoffen jaren nadat ze van de markt zijn gehaald nog terug te vinden zijn. Ook in bloed, urine en poep van boeren en ook in hun omgeving zijn residuen van middelen aanwezig. Zowel in huis als in de bodem, gewassen, de lucht en het water zijn de gifstoffen gevonden.

Lees meer ❯

De Poshoof De Witte Asperges

05-06-2021

Van deze lach word je toch vrolijk? Misjel Lemmens van LimBio haalt de biologische asperges voor zijn marktkraam bij De Poshoof. Hij neemt dan ook meteen de asperges mee voor de coöperatiewinkel van Gedeelde Weelde. Kijk Maria van De Poshoof komt 'm al helpen met inladen.

Lees meer ❯

Parijse sfeer op de nieuwe plek

17-09-2020

Martkooplui en bezoekers genieten van de ‘bijna-Parijse sfeer’ op de nieuwe plek van de Bio Markt in Maastricht. Het intieme pleintje voelt volgens bezoekers en kraamhouders veel fijner aan dan de drukke Percée.

Lees meer ❯

De Bio Markt gaat verhuizen

15-09-2020

De biologische boerenmarkt van Maastricht, De Bio Markt, krijgt een nieuwe locatie. Waar de markt al 25 jaar op het pleintje aan de Percée - de as tussen de Wyckerbrugstraat en de Stationsstraat - staat, zal deze vanaf aanstaande donderdag 17 september op de Ruiterij te vinden zijn.

Lees meer ❯

Gedeelde Weelde op de Bio Markt

04-11-2016

Afgelopen donderdag waren we aanwezig op de gezellige Biologische Markt in Maastricht. Met dank aan De BIO MARKT dat we Gedeelde Weelde hier mochten presenteren!
De markt bestaat al sinds 1995, en vindt elke donderdag van 13.30-18.30

Lees meer ❯

Biologische markt Maastricht

01-12-2015

Elke vrijdag laat ik jullie op Awkward Duckling kennismaken met één van de vele leuke (biologische) boerenmarkten in Nederland. Vandaag is het de beurt aan de biologische markt Maastricht: een markt die al meer dan 20 jaar meedraait en nog steeds elke week goed bezocht wordt in Wyck.

Lees meer ❯

Boerenmarkt viert jubileum

31-01-2012

De biologische boerenmarkt van Maastricht bestaat binnenkort vijftien jaar. Om dit te vieren, wordt deze week een speciale actie voor de trouwe klanten gehouden. "Wie komende donderdag boodschappen doet, krijgt van ons een bon van 15 procent korting voor de week erna. Hiermee willen we iets terugdoen voor onze vaste klanten", licht Michel Lemmens van Limbio, de tuin van Gronsveld, toe.

Lees meer ❯