Limbio groente en fruit

Groente en fruit
❯ alle producten

Spinazie

Spinazie (Spinacia oleracea) is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Spinazie is verwant aan onder andere ganzenvoet en melde. Het is een snelgroeiende, eenjarige als bladgroente gebruikte plant, die al vroeg in het voorjaar beschikbaar is. Spinazie groeit bijna over de gehele wereld, met uitzondering van de tropische gebieden.

Spinazie is een oude groente die voor het eerst in het Perzische Rijk geteeld werd. Terwijl spinazie al eeuwen eerder geteeld werd in China, bereikte de plant Europa in de twaalfde eeuw met de komst van de Moren in Spanje. In de 16e eeuw was spinazie nog een nieuwigheid in Italië, maar het was toen al wel ingeburgerd in Engeland. Het eerste gebruik bleef beperkt tot laxeermiddel. Het laxeereffect is te danken aan het hoge gehalte aan oxaalzuur.

Recepten

Spinazie met gemarineerde zalm

Het is weer vrijdag – Visdag! Dus zet ik vandaag deze gemarineerde zalm met spinazie op het menu. Het is een heerlijke doordeweekse maaltijd, maar wel eentje waar je het weekend goed mee begint. De zalm is namelijk gemarineerd in een pittig sausje met zoete ketjap en bied een mooi contrast met de pittige gewokte spinazie en aardappelpuree.

Lees meer ❯

Spinazietaart

Een lekkere spinazietaart uit de oven. Begin met het korstdeeg, en maak vervolgens de vulling. Variëren kan natuurlijk ook.

Lees meer ❯

Pompoen-spinazie quiche met feta

Een hartige quiche voor ruim 4 personen. Voor 2 kleine bakblikken (afmeting: 11 cm – 20 cm).

Lees meer ❯