Limbio groente en fruit

Groente en fruit
❯ alle producten

Sjalot

De sjalot (Allium ascalonicum) ofwel eslook is een plant uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Er zijn verschillende soorten sjalotten met diverse vormen (rond of langwerpig) en kleuren (van bruin tot grijs). In tegenstelling tot de ui vormt de sjalot trossen van knolletjes, net als knoflook. Daarnaast plant ze zich via ondergrondse wortelscheuten voort.

Op het noordelijk halfrond worden de scheuten meestal geplant in september of oktober, maar de hoofdplant mag pas vanaf februari of maart geplant worden. Sjalotjes hebben een iets verfijndere smaak dan uien en zijn beter verteerbaar. Nog meer dan uien irriteert de sjalot de ogen bij het schoonmaken en snijden.

Recepten

Spinazie met gemarineerde zalm

Het is weer vrijdag – Visdag! Dus zet ik vandaag deze gemarineerde zalm met spinazie op het menu. Het is een heerlijke doordeweekse maaltijd, maar wel eentje waar je het weekend goed mee begint. De zalm is namelijk gemarineerd in een pittig sausje met zoete ketjap en bied een mooi contrast met de pittige gewokte spinazie en aardappelpuree.

Lees meer ❯

Sjalot pastinaak tarte tatin

Een hartige tarte tatin met verse groente van de markt. Lekker als hoofdgerecht en bij salades.

Lees meer ❯